Emirates, 300 tarifli vegan mutfağına olan talebin %40 arttığını duyurdu
Vegan beslenmenin faydalarını öne çıkaran bir girişim olan Veganuary’e küresel ilgi son on yılda zirveye ulaşırken; Emirates ayrıca bitkisel bazlı yemeklere yönelik yolcu talebinde de %40’lık bir artış kaydetti. Emirates, 2024 yılında bu talebi karşılamak için uçakta ve dinlenme salonlarında birçok yeni vegan yemek sunacak ve 300’den fazla bitki bazlı tariften oluşan vegan mutfağına daha da fazla yemek ekleyecek.
Emirates vegan yemeği
- 2022 yılında 180 vegan yemek açıklamasına sahip olan Emirates, 2023 yılında 140 seyahat destinasyonunda dönüşümlü olarak kullandığı 300’den fazla vegan yemek açıklamasına ulaştı.
- 2022 yılında 280.000 adet bitki bazlı yemek servisi yapan Emirates, 2023 yılında bu sayıyı 450.000’e çıkardı.
- Vegan gıda tüketimi yolcu sayısına paralel olarak yıllık %40 arttı. Ancak tüketim oranı, Afrika (%4), Güneydoğu Asya (%5) ve Orta Doğu (%34) gibi bazı bölgelerde ilave artışlarla yolcu sayısındaki artışın üzerinde gerçekleşti.
- Vegan gıda tüketiminde en büyük artış Ekonomi dersinde yaşandı.
- Emirates’in Çin, Japonya ve Filipinler’deki destinasyonlara uçuşlarında önemli artışlar kaydedildi.
- Pek çok Emirates Kabin Grubu da bitki bazlı bir diyeti benimsedi ve Emirates, 2018’de Kabin Mürettebatı için vegan yemekler sunmaya başladı.
Her sınıfta Emirates vegan mutfağı
Ekonomi sınıfında Emirates yolcuları, havuç, biber, mantar ve doğranmış domatesle doldurulmuş nohutlu krep; Balkabaklı İtalyan omletini ve tofu tikka masala’yı deneyebilir ya da maydanozlu pilav ve körpe ıspanakla servis edilen doyurucu nohutlu lahana güvecinin tadını çıkarabilirler. Ekonomi sınıfındaki lezzetli vegan tatlılar arasında mango kompostolu Hindistan köpüğü, çikolata parçacıklı nemli muzlu kek veya kakao parçacıklı lezzetli çikolatalı puding yer alır.
Premium Ekonomi sınıfında vegan mutfağı tercih eden yolculara, basmati pilavlı nefesli köri veya sert kabaklı kestane güveç gibi besleyici ve lezzetli yemekler, ardından hafif çikolatalı tofu cheesecake veya portakal kompostosu ile ahududu parfe servis edilecek.
Business sınıfında kimyon tohumu ile kavrulmuş karnabahar, karamelize armut ve selâmotu pesto veya fasulye eriştesi ve Asya tofu ve shiitake mantarlı güveç dahil olmak üzere şık ve yaratıcı bir şekilde hazırlanmış yemekler sunulmaktadır. Tatlıya yeri olan yolcular, tropik hindistan cevizli ananaslı kekin tadını çıkarabilir veya bitter çikolata ve çilek kompostosu ile zenginleştirilmiş çikolatalı cheesecake’in tadını çıkarabilirler.
Birinci sınıf yolculara kekik ve mantarlı güveç, kremalı polenta keki ve zengin kök sebze suyunda sotelenmiş ıspanak gibi mükemmel kalitede vegan yemekler sunuluyor. Sofistike lezzetler sunan yemeklerin başında kavrulmuş pilav ve zerdeçallı patates, patlıcanlı köri, bir tutam hindistan cevizi ve nane turşusu geliyor. Çilekli şarlot, çırpılmış krema ve ahududu tuille ile tatlandırılmış raventin ekşiliği veya tuzlu karamel sos ve çırpılmış kaju kremasıyla süslenmiş baştan çıkarıcı sıcak çikolata fondanı gibi özenle seçilmiş kontrastlar, sunulan tatlılar arasında yer alıyor.
Yılın ilerleyen dönemlerinde Emirates, yolculara vegan pizza ve meyveli kek gibi yeni vegan ana yemekler ve yeni vegan atıştırmalıkların yanı sıra çikolatalı cevizli kek, fıstıklı ahududu ve ahududu tonka keki gibi nefis tatlılar sunacak.
Uçakta yemek ön siparişi verilmesine ek olarak vegan yemekler doğrudan First Class’tan veya Emirates dinlenme salonlarından da sipariş edilebiliyor. Yolcular, tüm Emirates uçuşlarında ve tüm seyahat sınıflarında kalkıştan 24 saat öncesine kadar vegan yemek talep edebilir.
Dünyanın dört bir yanından en iyi vegan malzemeler
Emirates, dünyanın her köşesinden temin edilen yüksek kaliteli ürünlerle mutfağı göklere taşımaya devam ediyor. Kaliforniya’daki Beyond Meat’ten bitki bazlı proteinler, Singapur ve BAE merkezli Arlene’den soya fasulyesi proteini, Japonya’dan preslenmiş tofu Qian Ye, Fransa’da Linnolat’tan organik bitter vegan çikolata, Almanya’da MeisterMarken’den vegan margarin, Tayland’da Pantai’den vegan köri ezmesi İtalya’dan gelen Koita badem sütü de kullanılan ürünler arasında yer alıyor. Emirates ayrıca, Emirates Flight Catering aracılığıyla ortak girişim yatırımı olan, dünyanın en büyük hidroponik dikey çiftliği olan Bustanica’da yerel olarak yetiştirilen taze lahana ve marul stokları da bulunduruyor. Bustanica mahsulleri pestisitler, herbisitler veya kimyasallar kullanılmadan yetiştirilmektedir. First ve Business Class yolcuları da bazı yemeklerde bu taze yapraklı yeşilliklerin tadını çıkarabilirler.
Emirates’in vegan mutfağı geçmişi
Emirates, 1990’lı yıllardan bu yana yolcularına vegan yemekler sunuyor. Başlangıçta odak noktası, Etiyopya Ortodoks inancının takipçilerinin yılın belirli zamanlarında vegan beslenmesinin zorunlu olduğu Addis Ababa gibi belirli noktalar veya birden fazla inancın bitki bazlı beslenmeyi teşvik ettiği bölgelerdi. Ancak son yıllarda vegan yemekler ABD, Avustralya ve bazı Avrupa ve Asya destinasyonlarında hızla popülerlik kazandı ve Emirates, vegan yemeklere olan ilginin son on yılda önemli ölçüde arttığını belirtiyor. Vegan yaşam tarzını benimseyen veya seyahat ederken sadece sağlıklı ve hafif bir yemek seçeneği arayan Emirates yolcularına daha da fazla seçenek sunmak amacıyla 2022 yılında First ve Business Class’ta orijinal bir gurme vegan menüsü tanıtıldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı